2015. január 1-jétől jelentősen átalakult a fizetős úthasználati rendszer. Az átalakulás részeként már korábban megszűntek bizonyos díjkategóriák, amelyekre az útdíjrendszer miatt nem volt szükség. Tekintsük át röviden, hogy mi változott.

2009-ben még négy díjkategóriában lehetett matricát vásárolni:

D1: motorkerékpár, valamint legfeljebb 3,5 tonna össztömegű jármű és mindezek bármilyen vontatmánnyal.

D2: 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonna össztömegű jármű, illetve jármű és vontatmány együttese (járműszerelvény).

D3: 7,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 12,0 tonna össztömegű jármű, illetve jármű és vontatmány együttese (járműszerelvény).

D4: minden más.

Különleges elbírálás alá estek az autóbuszok, mivel ezekre, ha megengedett össztömegük átlépte a 7,5 tonnát, mégis csak D2-es matricát kellett vásárolni.

Ez a besorolás először akkor billent meg, amikor a teherautókat kivonták a matricás rendszerből, és bevezették számukra a kilométer alapú díjfizetést. A fentiek szerint egy 7 tonnás teherautó az évi 159 000 forintos matricával annyit ment, amennyit a sofőr akart, az útdíj bevezetése után viszont minden egyes kilométerért fizetni kellett. A teherautókra kirótt útdíj bevezetése után sustorogtak bizonyos körökben arról, hogy a személyautókra is ki fogják terjeszteni az új adót, ami végül megtörtént, de az útdíjas rendszertől teljesen eltérő, a matricás nyomait jobban megőrző formában.

Az egykori négy kategória helyett immár öt csoportba sorolja a rendszer a teherautók kivételével az összes járművet:

D1M: Motorkerékpárok. Csak heti matrica létezik ebben a kategóriában.

D1: Motorkerékpárok, 3,5 tonnánál kisebb össztömegű és legfeljebb hét személyes járművek.

D2: Hét személynél nagyobb személyautók, illetve legfeljebb 3,5 tonna össztömegű teherjárművek és lakóautók.

B2: Autóbuszok.

U: Vontatmányok, ha D2 vagy B2 kategóriába tartozó jármű húzza. Az U kategóriás matricát a vontatmány rendszámára kell kiváltani.