A megyei e-matrica bevezetése az egyetlen változás az e-matricák területén. A megyei matrica azoknak az autósoknak jelent könnyebbséget, akik egész évben ugyanazon megyékben járnak.

A kormányzat szerint nekik így nem kell éves országos matricát venniük több mint 40 000 forintért, hanem elég megvásárolniuk a megyei e-matricát megyénként 5000 forintos áron. A képlet azonban nem olyan egyszerű, hogy amíg nyolc megyénél kevesebben járunk, addig elég megyeit venni, ha nyolc megyénél többen használjuk a fizetős utakat, akkor viszont az országos matrica a megoldás.

Néhány tanács…

Elképzelhető olyan helyzet, hogy valaki valóban csupán egy-két megyében jár egész évben, vagy ha ki kell lépnie az adott megyéből, akkor sem használ fizetős utakat. Azonban nem kevés olyan autós van, aki sokat járja az országot, mert elszólítja otthonról a munka, meglátogatja a rokonokat vagy imád természetet járni az ország legkülönbözőbb pontjain.

Az első csoportba tartozó autósoknak nem kell venniük éves megyei matricát: ha pl. valaki tanárként dolgozik Somogy megyében, akkor valószínűleg igen ritkán használja az M7-es autópályát, hiszen a Balatont a nyári szünetben nem autópályán közelíti meg. Ha külföldre megy, jobban megéri heti e-matricát vásárolnia, hiszen kifelé és hazafelé is használhatja az autópályát, és egy megyei matrica áránál is kevesebbért megjárhatja az utat.

A második csoportba tartozók egy évben hat-hét megyében rendszeresen használják a fizetős utakat, és látszólag nekik sem éri meg országos e-matricát venni 43 000 forintért, hiszen a 6-7 megyei matrica ára csupán 30-35 000 forint lesz. Azonban megfontolandó, hogy nyaralás vagy bármilyen rendkívüli esemény idejére meg kell vásárolni az országos heti matricát, vagyis néhány út a megyei matricákkal lefedett területeken kívülre, és az összköltség máris meghaladja a 43 000 forintot.

Természetesen senkit sem akarunk rábeszélni, hogy feleslegesen költse a pénzét. De fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy bizonyos utazási szokások mellett érdemes mérlegelni: sok éves megyei matrica helyett nem olcsóbb-e (vagy esetleg olcsóbb és kényelmesebb!) egy éves országos e-matricát vásárolni? A döntés az öné, a mérlegeléshez szükséges szempontokat a fentiekben vázoltuk.

És néhány technikai tudnivaló

  1. A megyei matrica értelemszerűen csak azokra a megyékre érvényes, amelyekben van fizetős út, így nincs Békés, Vas, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei matrica. Hosszas huzavona után a veszprémi matrica a rendszer része maradt, azonban ilyet csak az vásároljon, aki nagyon átgondolta a döntését, és nem elég neki a Fejér megyei vagy a Somogy megyei matrica. Jelen sorok írója nem tudja elképzelni azt a helyzetet, hogy valaki Veszprém megyei matricát vásárol – kivéve, ha tévedésből vagy trollkodásból teszi.
  2. A megyei matrica éves matrica, de nem 365 napra érvényes, hanem a megvásárlás utáni év január 31-én éjfélig!
  3. A megyei e-matrica területileg az adott megye mellett fekvő megyékben is érvényes, mégpedig a fizetős út első lehajtójáig. Vagyis Somogy megyei matricával mehetünk néhány kilométert Zalában az M7-esen vagy éppen Veszprém megyében.