Bár a 2015 előtti állapotokhoz képest jelentősen nőtt a fizetős utak hálózata, részint észszerűségből, részint a lakosság nyomására az eredetileg tervezett fizetős utak közül néhányat kivettek a jogszabályból.

Új díjköteles utak 2017-ben: M86 út és új Vas megyei matrica

Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-tal bővül, így az M86-os út fizetős útszakasz 2017 január 1-jétől, ezért a Vas megye felkerül a megyei matrica listára. A fejlesztési tárca az e-matricás rendszer egyéb érdemi módosítását nem tervezi, de dolgoznak egy olyan szabályváltozás előkészítésén, ami megkönnyítené a vásárlást.

A hazai gyorsforgalmi utak többsége díjköteles, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában a már másfél éve díjkötelessé vált szakaszokkal. Az M0 autóút díjköteles szakaszára (31-es M0-M5 csp. (Gyál) és 42-es M0-M4 (4-es sz. főút csp) között, valamint 69-es M0-M3 és 75-ös M0-2.sz. főút csp. között) telepített fix ellenőrző kapuk adatai alapján megállapítható, hogy az összes pótdíjas eset egyötöde ezen a szakaszon képződött.

A legegyszerűbb tudnivaló, hogy Magyarországon néhány megyében 1 kilométer fizetős út sincs. Ezek a megyék: Békés, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok. Még különlegesebb eset Veszprém megyéé. A megyén áthúzódó M7-es autópályaszakaszra az első terv szerint csak megyei matricával lehetett volna felhajtani (illetve természetesen heti, havi, országos matricával). A felháborodás hatására a kormány mérlegelte, hogy szükség van-e Veszprém megyei matricára, és úgy tűnt, hogy ezt a megyei matricát eltörlik, azonban végül mégis megtartották, így az M7-es veszprémi szakasza nem vált díjmentessé.

Szintén nem mindennapi történet a Miskolcot elkerülő M30-es úté: ennek használatáért is fizetni kellett volna, de a lakosság elemi erejű felháborodásának köszönhetően végül a kormányzat kivette a fizetős utak sorából az M30-as egy szakaszát, mégpedig a Miskolc-dél és Felsőzsolca között.

A díjmentes útszakaszok listája

2017. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

• az M0 autóút alábbi szakaszai:
o az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,
o az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz,
o Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz),
• az M31 autópálya,
• az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
• az M8 autópálya,
• az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza,
• az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
• az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza.