Az online vásárlás előnyei között fel szokták hozni a kényelmet és azt a felbecsülhetetlen könnyebbséget, hogy addig válogat a leendő vásárló, amíg csak akar. Hátránya ugyanakkor, hogy soha nem tudhatjuk, pontosan mit fogunk kapni a pénzünkért.

Az e-matrica online megvásárlásánál bizonyos tényezők nyilván nem jöhetnek szóba. Ideális esetben nem kell válogatni a kategóriák között, hiszen a sofőr tudja, hogy D1, D2 stb. típusú járművet vezet. Az e-matrica online megvásárlásakor pontosan tudhatjuk, hogy mit kapunk a pénzünkért: egy adott megyére vagy az egész országra szóló úthasználati jogosultságot.

De akkor miért jó online vásárolni a matricát?

Több okot tudunk felhozni. Az első, amely bizonyára mindenkinek eszébe jut: kényelmes. Nem kell megállni menet közben az autópályán, hogy országos vagy megyei matricát vegyünk. Ha előre, otthon megvesszük az e-matricát vagy akár több megyei matricát is online, megkíméljük magunkat a sorban állástól. Nem kell ügyfélszolgálaton vagy benzinkútnál tölteni az időnket, hanem tényleg csak akkor kell kiszállni az autóból, amikor eljutottunk A pontból B pontba.

Van egy másik ok is, amely a kényelemnél sokkal fontosabb. Nevezzük azonnaliságnak. Ha Ön elfelejtett e-matricát venni vagy egy olyan útra készül ráhajtani, amelyről nem tudta, hogy fizetős, gondba kerülhet. Vagy a büntetést kockáztatja, vagy hosszabb-rövidebb, de mindenképpen időigényesebb kerülőútra fog kényszerülni. Kivéve, ha online megvásárolja az e-matricát a telefonján keresztül vagy egy ismerős segítségével, aki éppen ott ül a számítógép előtt. Az azonnaliság igen jól jön a váratlan helyzetekben, és ezt az előnyt semmilyen más vásárlási forma sem tudja biztosítani.

További indok az online matricavásárlás mellett, hogy az e-matricáról szóló bizonylatot nem kell Önnek tárolnia, hanem azt mi tároljuk. Nincs többé elveszett bizonylat, elveszett matrica, bizonyíthatatlan úthasználat és indokolatlan büntetés – ha online vette az e-matricát, akkor annak bizonyosan nyoma van.