A fizetős úthálózat átalakítása során bizonyos pontok nem változtak. Így például a bírságolás rendszere sem: ha valakinek nincs jogosultsága egy adott útvonalra felhajtani, és mégis megteszik, komoly büntetésre számíthat.

Az ellenőrzésnek több módja van: fix kamerákkal, az út szélén parkoló autókra szerelt kamerákkal vagy éppen mozgó járműben levő kamerával ellenőrzik az utakon haladó autók rendszámát. Emellett az is előfordul, hogy kivesznek autókat a forgalomból, és az interneten keresztül villámgyorsan lekérdezik, hogy az adott járműnek van-e jogosultsága az adott útszakasz használatára. A félreértések elkerülése végett tesszük hozzá, hogy nem csak teherautókat, hanem személyautókat is kivehetnek (és ki is vesznek…) ellenőrzésre a hatóság emberei.

Vannak, akikből egy-egy ellenőrzés során kitör a jogász, és felteszik a kérdést: hogyan ellenőrizhetnek egy autópálya melletti pihenőben, hiszen az nem fizetős útszakasz? Nos, a tízmillió jogász országában a törvényalkotó gondolt erre: a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenők és a csak díjköteles úton elérhető helyek ugyanúgy viselkednek, mint maguk az útszakaszok, ezért ezeken is lehet ellenőrizni és büntetni.

Jogosulatlan úthasználat

A díjköteles utak használata “jogosulatlan úthasználatnak” minősül, és büntetést von maga után. A jogosulatlan úthasználatnak több típusa van:

  1. Lehet, hogy az ön e-matricája nem olyan kategóriára szól, amilyen a jármű. Tehát D1-es matricát vett a D2-es járműre.
  2. A véletlen folytán rossz rendszám került a rendszerbe, ezért az Ön rendszámához nem tartozik e-matrica és úthasználati jogosultság.
  3. Lejárt az e-matrica érvényessége. Ez eredhet figyelmetlenségből, de sajnos nem teljesen egyértelmű, hogy mely matrica meddig érvényes, ezért tegyünk itt egy rövid kitérőt.

A heti matrica valójában 10 napig érvényes. A megvásárlás időpontja számít első napnak, és a matrica a 10. nap 24:00 óráig használható.

A havi matrica NEM 30 vagy 31 napig érvényes, hanem a megvásárlás napjától számítva a következő hónap azonos sorszámú napjáig. Ha nincs ilyen (mert január 31. után nincs február 31.), akkor az ahhoz legközelebbi napig. Ebből világosan következik, hogy a havi matrica kizárólag két hónapban lehet érvényes. A vásárlás hónapjában és a következő hónapban adott nap 24:00 óráig.

  1. Nem jól van megadva a jármű felségjele, vagyis országkódja. Ez meglehetősen ritka eset, de előfordulhat, ha Ön külföldi járművel rója az utakat.
  2. Utólag vásárolta meg a matricát. Általánosan elterjedt tévhit, hogy a matrica az adott nap 0:00 órától érvényes, vagyis ha valaki felhajt az autópályára, visszamenőleg is vehet e-matricát. Ez természetesen képtelenség: amint egy autó elhalad az ellenőrző kamera előtt, a rendszer érzékeli, hogy nincs a rendszámához köthető e-matrica, és máris büntet(het). Nem feltétlenül van így, hiszen előfordul, hogy a rendszer nem bünteti meg az autós az első ellenőrzés alkalmával, de jobb nem kockáztatni, hiszen reklamációnak nincs helye. A törvény egyértelműen kimondja, hogy csak érvényes e-matricával lehet felhajtani a fizetős útszakaszokra.
  3. Sikertelen vásárlás. Sajnos előfordul, hogy az online megvett e-matrica érvényesnek tűnik, valójában mégsem az. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az e-matrica csak és kizárólag akkor érvényes, ha a vásárló megkapta a visszaigazolást a sikeres vásárlásról. Ez akkor is igaz, ha Ön benzinkútnál vesz matricát, és akkor is, ha otthon, a számítógépéről. Felhívjuk a figyelmét, hogy még az sem minősül sikeres vásárlásnak, ha a rendszer levonja Öntől a matrica árát! Csak a visszaigazolás megérkezése után hajtson fel a fizetős útra!

Pótdíj mértéke

A pótdíj meglehetősen borsos összeg: 30 napon belül a D1, D2 és U kategóriákra 14 875 forint, 30 napon túl fizetve pedig 59 500 forint. Buszoknak, vagyis B2 kategóriában 30 napon belül 66 925 forint, 30 napon túl viszont 267 700 forintra hízik az összeg.

A pótdíjat akár a helyszínen is ki lehet fizetni, ha van rá lehetőség, mégpedig bankkártyával. Ha Önt nem a hatóság emberei büntették meg, hanem elektronikus ellenőrzés során akadt fenn, akkor a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, postán (sárga csekken) vagy banki úton is kifizetheti a bírság összegét.

Nagyon fontos a 30 nappal kapcsolatban tudni, hogy helyszíni ellenőrzés esetén az ellenőrzés napja számít az első napnak, elektronikus ellenőrzéskor pedig a büntetésről szóló levél kikézbesítésének napja az első nap.

A közlemény rovatba be kell írni a pótdíj szót, a helyszíni ellenőrzéskor készített jegyzőkönyv sorszámát vagy a felszólító levél azonosítószámát, továbbá az ellenőrzés dátumát és a díjkategóriát.

Méltányossági esetek

Előfordulhat, hogy valaki abban a biztos tudatban hajt fel a fizetős szakaszokra, hogy neki érvényes matricája van, miközben a matrica lejárt, nem megfelelő kategóriájú stb. Ilyen esetekre az államtól – valljuk meg őszintén – szokatlan módon méltányos elbírálást kérhet a megbüntetett személy. Az állam ugyanis jóhiszeműen feltételezi, hogy aki többször is jogosulatlan útszakaszt használt, nem szándékosan akart szabálysértést elkövetni, hanem pusztán tévedett. Ilyen esetekre kérhető, hogy a szabály megsértőjének legfeljebb két pótdíjat kelljen megfizetnie.

Előfordulhat az is, hogy vagy az autót, vagy a rendszámát lopták el, ezért kap büntetést a jogos tulajdonos. Ilyen esetekben a rendőrségi feljelentés bemutatása után a büntetést törlik.

Végül három fontos kritérium a méltányosság kedvező elbírálásához:

  1. A kérelmet a büntetésről értesítő levél kézhezvételét követően 15 napon belül be kell nyújtani írásban a NÚSZ Zrt. címéra vagy személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálatán.
  2. Egy naptári évben egy rendszámra csak egy méltányossági kérvény nyújtható be.
  3. A kérelem benyújtását követően 15 napon belül be kell fizetni a két pótdíj összegét. Ha a befizetés nem érkezik meg a NÚSZ Zrt.-hez, a méltányossági kérelmet mérlegelés nélkül elutasítják.